Boomstamputten

De putten die op deze plek gevonden zijn, stammen waarschijnlijk uit de 11e eeuw. Deze putten werden van dikke eiken boomstammen gemaakt. De stam werd in twee delen gekliefd en uitgehold door te kappen of door vuur. Na het uithollen werden de uiterste delen weer samengevoegd en vormden ze de buitenwand van de put. Ze hoefden hem nu alleen nog maar even in te graven… Nou ja, even???…..

Opdracht: We zijn aanbeland op een bijzondere plek. In deze straat hebben drie middeleeuwse boomstam waterputten gestaan, en aan jou de taak om de plek waar ze stonden te zoeken. Een tip: er zijn drie kleine markeringen aangegeven in het wegdek.

Wist je dat mijn masker, dat je hier ziet staan , gemaakt is uit hout van deze putten? Dat hout is maar liefst 800 jaar oud!

Voor de maker van dit beeld, kunstenaar Jan Bakermans, is de motivatie om mooie vormen te maken altijd al aanwezig geweest. Zijn beeldhouwwerken zijn abstract of figuratief en hebben hun ontstaan te danken aan het scherp observeren van de werkelijkheid 

Een andere inspiratiebron wordt gevormd door zijn technische en theoretische achtergrond als docent werktuigbouwkunde

lees hier meer over de maker van deze sculptuur

lees hier meer over de vondst van de putten….